In de Bijbel wordt grote waarde toegekend aan wijn. Het was immers het eerste dat Jezus maakte. Naar aanleiding van een lied “new wine”, dat overigens een hele andere boodschap heeft dan lekker door te zakken met vrienden, ga ik direct op onderzoek uit in hoeverre wijn goed is voor ons. Als eerste ontdek ik de gunstige effecten van wijn op ons lichaam. Ik richt mij graag op de voordelen, dus schuif motivaties van geld uitsparen, mijn passieve ochtendhumeurtje, de 90 kcal per glas en een goed voorbeeld zijn voor de kinderen even ter zijde. Wijn blijkt goed voor het cholesterol, antioxidanten, het geheugen, de stofwisseling, stress en het sex-leven. Deze gedachten houd ik even vast. Waarbij ik mijzelf wel meteen afvraag hoe ik in vredesnaam een wilde nacht beleef na het nuttigen van een hele fles wijn rode wijn. Maar dit even ter zijde.
Balans
Ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen dat elke dag een fles wijn niet de bedoeling is, daar heb jij mijn persoonlijke wijn-onderzoek niet bij nodig. Er zijn echter periodes geweest dat ik hier echt een zwakte bij heb. God vergeef mij! Ik weet dat dronkenschap wordt afgewezen in de Bijbel. Losbandigheid is nou niet bepaald het ideaal en ik wil dat ook niet. Ook al zien sommige christenen het als een morele opdracht om zich om deze reden te onthouden van alcohol, er staat nergens in de Bijbel dat af en toe genieten van een glas wijn niet past of goed is. Waarbij ik eerlijkheidshalve moet zeggen dat ik stiekem een excuus zoek om geoorloofd te mogen drinken. Zo merk ik dat het roesje van de wijn mij namelijk altijd vreugde geeft. Een kwade dronk heb ik nooit en daarnaast biedt het hele toegankelijke gesprekken met vreemden op een festival. Juist over mijn geloof! Ook al moedig ik mijzelf aan om van de alcohol af te blijven, ik richt mij nog niet genoeg op de regels en vooral op het licht van Christus dat ik wil laten schijnen. Tot dusver kan dat ook goed met een glas wijn in mijn handen.
God schenkt de beker voor de mens tot de rand toe vol. En heel eerlijk, dit klinkt bij mij als muziek in de oren.
Symbool van alcohol
Wijn als symbool biedt vele nieuwe inzichten over een leven in geloof. Zo veranderde Jezus water in wijn. Wat ik uiteraard helemaal begrijp. Het lijkt er zelfs op dat Jezus bij gelegenheden gewoon dronk. Over bier vind ik weinig in de bijbel en persoonlijk heb ik hier ook niks mee. Ik kan echt wel begrijpen dat je na een verhitte vijf-setter op de tennisbaan naar een koude pils verlangt, maar wijn is mijn favoriet en ook van Jezus. Een interpretatie van de reden waarom Jezus een grote hoeveelheid wijn maakte is dat hij leven in overvloed wil geven. Wijn is voor Jezus het symbool van vreugde, volheid en de van hem afkomstige liefde. Het is voor hem dé levensdrank. God schenkt de beker voor de mens tot de rand toe vol. En heel eerlijk, dit klinkt bij mij als muziek in de oren.
Op de avond voordat Jezus naar het kruis ging, bood Jezus de beker met wijn aan Zijn discipelen aan en zei: “Deze beker, die voor jullie uitgegoten wordt, is het nieuwe verbond dat door mijn bloed gesloten wordt” (Lucas 22:20). Het schenken van de wijn in de beker symboliseerde het bloed van Christus dat vergoten zou worden voor allen die ooit in Hem zouden geloven. Ofwel, iedereen die vertrouwt op het bloed zal gered worden. Ik vertrouw op Christus en wil niks liever dan als een fruitig druifje aan Zijn rank blijven. Daar ontvang je het beste licht en zorgt hij ervoor dat ik op koers blijf. Als gevoelig typje merk ik dat eten en drank een beschermingsmechanisme kan worden. Wat natuurlijk een compleet zelfdestructieve gedachte is en de schijnbare voordelen slechts tijdelijk zijn. Drank hoort geen vlucht te zijn en mijn dorst wordt beter gelest als ik dichtbij God ben. Dan kom ik het dichtst bij mijzelf. Als ik vervolgens na mijn stille tijd op het beeldscherm kijk, is de eerste zin die ik lees: ‘druiven rijpen het beste in gematigde klimaatzones’. Helder. Zoek de juiste omgeving, geniet en drink met mate.