Wat eten we vandaag?

Deze vraag hoor ik dagelijks. De keuken is mijn domein en ik beslis het menu. Wat vooral inhoudt dat het genoeg moet zijn met twee klanten die vijf keer per week sporten. Ik voel mij verantwoordelijk om hun brein en lichaam in goede conditie te houden, want zelf zorgen zij voor de noodles, zakken chips en bezoekjes aan de Mac. Veel variatie, daar hou ik van. In het leven en op mijn bord. Alleen is goed nadenken over wat je eet voor mij een hele uitdaging. Wat is goed vandaag de dag en wat zegt de Bijbel daarover? 

Vreugde

Volgens de Bijbel is het eten een toegestane vorm van plezier en ontspanning. Dus eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn. God ziet alles wat je doet allang met welbehagen aan (Prediker 9:7) en deze King James vertaling van Handelingen 14:17 leest ook lekker: Nevertheless he left not himself without witness, in that he did good, and gave us rain from heaven, and fruitful seasons, filling our hearts with food and gladness. 
Zo duik ik de Bijbel verder in en begrijp ik mijn excuus bij het lezen van deze verzen om mijn hart in spijzen te zoeken in plaats van Gods genade. Wanneer ik namelijk onrust ervaar, ben ik sneller in de ijskast te vinden en tijdelijke vreugde haal ik uit een glas wijn. Ik moet als mens echt moeite doen om mijzelf te herinneren dat God mijn welzijn en vreugde op het oog heeft en daar ook richtlijnen voor geeft.

Jezus hield van lekker eten. Het was zelfs deel van zijn missie.

Niets is beter dan puur en onbewerkt eten en dat lees je ook in de Bijbel terug. Alleen hoe deed Jezus dat dan? Hij hield ook van lekker eten. Het was zelfs deel van zijn missie. Nou wandelde hij meer af dan ik, maar hij at net zo lief een visje en lamsvlees. Jezus hield van lange eettafelgesprekken en wees dat wat hij voorgeschoteld kreeg niet af. Mijn bordje eet ik heel graag op, maar laat ik eerlijk zijn. Achter deze uitspraken staat een toevoeging: “alles is toegestaan, maar niet alles is opbouwend.”  1 Korintiërs 10:23.  

Groen

Te veel toevoegingen, vul ze zelf maar in, doen je minder goed en zijn niet opbouwend. Wat voor mij betekent dat ik op maandag besluit om suikers en koolhydraten te laten staan. Een gezonde gewoonte ontwikkelen kost tijd en in mijn geval waarschijnlijk een heel leven, want op woensdag leg ik vaak het bijltje erbij neer. Om dit te doorbreken, zit ik rond vier uur aan mijn mindfullness-oefening en begint de trek in mijn buik. Meteen zwellen mijn smaakpapillen op. Het boodschappenlijstje voor deze week komt op een wolkje in gedachten voorbij.
  “Het is goed, Linda. Gewoon doorademen.”
Het lukt mij tegenwoordig om niet naar de ijskast te rennen voor een cracker met boerenkaas. Stilte-training blijft een goede houvast om in Gods bestemming te wandelen en met hoeveel kilo’s dat maakt Hem niet uit, maar mij wel.
Gods wil is het leven zo licht mogelijk voor ons te maken en welke lichamelijke of geestelijke uitdagingen je ook hebt, een vaste planning is daarbij funest. Ook al lukt het nu nog niet, ik blijf altijd terugkijken naar momenten waar het eerder is gelukt. Onze eigen wil is namelijk enorm krachtig. Zo heb ik afgelopen jaar mijn slaappatroon doorbroken en ben ik iemand die nu op tijd het bed in duikt. Ik kijk er zelfs naar uit. God is een voorstander van meer rust en ook van meer groen in het leven. Dan zorgen we beter voor onszelf en de planeet. Vanaf vandaag besluit ik het weer op te pakken. Meer groen op het menu en ik ga het minimaal tot donderdag vol houden. 

One comment on Wat eten we vandaag?

  • Rien van der Meer

    Tja Linda, best wel weer lekker geschreven. Het onderwerp kreeg mijn volle aandacht. Inhoudelijk heel verstandig. Maar , …,………
    .. mijn behoeftes zijn toch anders 🤭😏. Bloemkool rijst ?? Kan dat ook met boter en bruine suiker?? 🤭🤣. ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *