Schoonheid zit van buiten

Zet mij met een stel vrouwen bij elkaar en ik heb dan van die hak-op-de-tak gesprekken die al gauw gaan over de mooie dingen in het leven. Zelfs in deze Corona-tijd zoeken we als vrouwen naar recepten, delen wij het nieuw gekochte jurkje of nieuwe hobby. Ik krijg wekelijks Bijbelverzen, Corona-grappen, de nieuwste trends en Netflix-tips om quarantaine stress tegen te gaan. Toch speelt, ondanks een dosis zelfspot, bij veel vrouwen een innerlijke criticus een rol. Vrouwen werken graag aan persoonlijke idealen en de invulling van schoonheid. Echter hebben wij elkaar te herinneren dat die schoonheid in onze ziel is geplant en niks te maken heeft met glamour, prestaties, toestemming van anderen of uiterlijk vertoon. Steun en ruimte is wat wij nodig hebben.

Ons schoonheidsbeeld wordt mede bepaald door de schoonheid van het hart van de mensen om ons heen.

Omgeving

Dat schoonheid van binnen zit, leerde ik pas op latere leeftijd. Volgens mij zat het van buiten. Daar liet ik mij dan als jonge vrouw aardig door beïnvloeden. Neurobiologisch is ook aangetoond dat het ons als mens zeker wat kan schelen wat anderen van ons vinden. Ik ben daar niet uniek in.
Ons beeld wordt mede bepaald door de schoonheid van het hart van de mensen om ons heen. Ouders die niet te veel druk uitoefenen en vergelijken, de media die geen normen opdringt, de acceptatie van klasgenoten en collega’s, een partner die in jou gelooft en jouw onhebbelijkheden aanvaard. Leven in de vrijheid waarbij wij de schoonheid in elkaar kunnen zien, elkaar van alles gunnen en beschermen. Altijd en ergens wordt daar (on)bewust schade aangericht. Voor rechtzetten of loslaten is het alleen nooit te laat. Wanneer aangeleerde patronen beginnen te schuren, kan je daar stap voor stap iets mee te doen. Het leven is een geschenk en wij zijn de parels in Gods handen. Dat “schuren” is soms nodig om tot ieders schitterende pure kern te komen en de kern van de ander te zien. 

Mooi mens

In een proces van schuren en loslaten, heel ik mijzelf en kom ik dichter bij mijn eigen schoonheid uit. Ik wil daarom ook graag anderen aanmoedigen om daar te zijn waar de schoonheid van het leven in wordt uitgedrukt. Dan word je vanzelf gedwongen om minder naar de mensen en media te luisteren die wat anders verkondigen.
Voor iedereen kan vreugde en vrede natuurlijk iets anders zijn. Zo word ik blij van schrijven, koken en sport, rommel ik graag in mijn huisje, draag ik graag bij aan anderen en lees ik iedere dag wat literatuur en de Bijbel voor wat zelfstudie. Al predikt het woord van God geen ik-gerichtheid, een eigen “ik” ontkent het zeker niet. Dus doe vooral wat jou innerlijke vrede en vreugde geeft. Zo ontvouwen de schoonste dingen. 

Schoonheid zit in ieder van ons, maar daar moeten we ons rechterhand voor openen.

Zekerheid

Iemand anders kan jou niet geven wat je van binnen zoekt, maar een gezelschap en teksten van kwaaddoeners heeft invloed op onze schoonheid. Anne Frank beschreef het mooi in haar eigen woorden: ‘Niet in rijkdom of macht ligt de grootheid van de mensen, maar in karakter en goedheid.’
Schoonheid zit in ieder van ons, maar daar moeten we ons rechterhand voor openen. God legt daar de mooiste geschenken in. Reken maar dat het moeite kost om steeds die handen te openen en te vertrouwen. Toch helpt het om, juist in mindere seizoenen als deze, naar de geschenken en de schoonheid in en om ons heen te kijken. Ik merk zelf hoe die schoonheid mij juist zekerheid geeft en op een bepaalt niveau vrucht draagt.

Bidden

Mijn gezin is een spiegel in het ontdekken van schoonheid. Ze stellen je aardig op de proef en ik kan daar veel van leren. Vooral om de ware schoonheid in jezelf te ontdekken en eerlijk te zijn over rottende plekjes. Die mannen vliegen over een tijdje het nest uit en ik wil geen moeder zijn die hun groei tegenwerkt. Het wordt tijd dat ik een andere koers bepaal en mijn eigen weg volg en zij zich blijven verwonderen over hun eigen pad. Zij hoeven zeker geen poppetjes te worden die aan een touwtje blijven functioneren. Zolang zij weten dat hun schoonheid een medicijn is in deze wereld en God graag door een groot hart heen werkt, heb ik vertrouwen dat het wel goed komt. Echte schoonheid zit immers van binnen.

Graag bid ik in deze tijd voor volmaakte schoonheid en als je wilt kan je het volgende meebidden:

“Heer, dank U wel voor de mooie geschenken van het leven. 
Dank U voor het grootste geschenk, Jezus Christus die voor ons gestorven is aan het kruis.
Wijs mij de weg die ik heb te gaan om de mooiste versie van mijzelf te worden en uitdrukking aan het leven te geven. 

Wilt U het hart beschermen van mij en de mensen om mij heen, want we verlangen naar wijsheid om de juiste keuzes te maken die bijdragen aan onszelf en elkaar. 
Geef alstublieft steun en vrede aan degenen die U in deze Corona crisis aanroepen. Vooral bij de kwetsbaren; kinderen en ouderen die
u extra hard nodig hebben in deze tijd. Bescherm hun ziel.
U kunt schoonheid door Uw Geest in een ieder zichtbaar maken.
Help ons om die volmaaktheid te ervaren en de schoonheid uit te delen. Amen.”

6 comments on Schoonheid zit van buiten

 • Naomi

  Mooi stuk! Ik las net iets in ‘Dagboek 1000 maal dank’ van Ann Voskamp. Ik weet niet of je het kent, maar ik denk dat je daar veel in zult herkennen.

  • Linda Klinkenberg (author)

   Ik heb “toevallig” ook de tip gekregen om ‘Gebroken Leven’ van Ann Voskamp te lezen. Mooie inzichten en pastorale elementen. Dagboeken zijn altijd fijn, he? xxx

 • Riet morren

  Weer mooi geschreven Linda knap gedaan👍

 • Beata

  “Schoon” geschreven! Prachtmens dat je bent! Van binnen en van buiten !

  • Linda Klinkenberg (author)

   Jaaaa, dank je wel Beata! Dat wij altijd mogen bedenken; waar veel schaduw valt, is ook licht! Fijne dag, schoonheid!❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *