Quarantaine

Sinds een paar dagen hangen Nederlanders rondom het huis net als hetzelfde aantal Italianen die in het noorden van hun land afgezonderd leven. Italië, daar waar het woord “quarantaine” zijn oorsprong vindt. Het woord klinkt middeleeuws. Drastisch afgesloten worden om verspreiding van ziekten tegen te gaan. Zo probeert de overheid grip op nare omstandigheden te krijgen. Met het voordeel dat wij in deze tijd sneller en deskundige kennis krijgen om een goede koers te bepalen.

Grip

Als mens proberen we zelf ook grip te krijgen. Je luistert goed naar alles wat er om je heen gebeurt en toch begrijp je niet alles. We houden ons staande door achter anderen aan te lopen en zo ook maar w.c papier in te slaan of voorraad te hamsteren. Bij mij landt al snel een ietwat naïeve gedachte als: “waarom haalt niet iedereen dezelfde boodschappen zoals gewoonlijk, dan heeft iedereen toch meer dan genoeg?” En zo, vragen meerderen zich af wat een goede koers is om met crisis om te gaan en medechristenen ons vertrouwen in Gods handen te leggen in vreugde en in moeite.
De minister heeft het over ons gezond verstand gebruiken en misschien is dat in deze tijd wel de grootste uitdaging, maar echt mogelijk. Geloof en verstand zijn geen vijanden van elkaar. Ook al botst het soms. Ik laat mij ook even in een golf van verstandsverbijstering en humor mee nemen hoor en koop wat bliksoep en ander houdbaar voedsel in de aanbieding. “Ach, je weet maar nooit.”
Waarna ik bij thuiskomst harder lach als mijn man vertelt dat in Frankrijk de grootste vraag naar wijn en condooms is. Shit, dat vind ik pas logisch. Ik neem liever een goed glas wijn en veeg mijn kont wel met dezelfde bliksoep-reclame af. 

Bewust

Wordt wakker! (ik zeg het uiteraard ook tegen mijzelf). Laten we elkaar vooral uit de slaap van angst en gekkigheid wakker schudden. Zorg nu vooral goed voor elkaar. Hoe? Door bewust om je heen te kijken. En ook al vind je dan nog steeds niet de diepste inzichten, omdat er bij ieder van ons een sluier om heen zit. Door zo’n covid-19 virus met alle bijkomende beleidsmaatregelen, besef je wel waar het werkelijk om gaat. Ik geloof dat de meeste mensen deugen. Het eerste is tevens de boodschap van het gelijknamige boek van Rutger Bregman. Goed regeert over kwaad. Dat staat ook in de Bijbel. Ik denk simpelweg dat het goede in ons is gepland en de Bijbel en Jezus ons aan toont waar we ‘ziende blind en horende doof’ zijn.

Vreugde heeft een functie en geeft ons een signaal van richting en koers. Ook in slechte tijden.

Vreugde

Voorlopig zitten we nog even vrijwillig in quarantaine. Laten we er van mens-tot-mens iets goeds van maken. Naast de onzekerheid over de eigen gezondheid en die van geliefden, dreigt er ook een gevoel van isolatie en verveling. Terug naar de basis dus, aanvaarding en op persoonlijk niveau de vreugde blijven zoeken. Vreugde heeft een functie en geeft ons een signaal van richting en koers. Ook in slechte tijden. Het is dat ik geen muzikaal talent heb, anders zag je mij net als in Italië in de voortuin de titelsong van The Titanic pingelen om wat verbinding en blijdschap in de straat te krijgen. Deel vooral jouw talenten op jouw eigen manier en weet, je bent tot meer in staat dan je denkt. Jezus bemoedigd ons om altijd moed te houden in een wereld die heling nodig heeft. Hij heeft immers de wereld overwonnen. Ik blijf ondanks alles dat nu bots, dankbaar voor Gods wonderlijke natuur. Ook al begrijpen we niet alles en heeft God het laatste woord, ik luister naar de beloftes van God. Door gebed word ik wakker, waardoor ik hulp, vrede en vrijheid ik in welke crisis ook ervaar. Dat is mijn geloof en op deze dag van nationaal gebed in verband met het corona virus geeft dat rust en vertrouwen.

2 comments on Quarantaine

  • Rien van der Meer

    Ach ja. T’is waar “maak er het beste van” en laat vreugde en ook hier en daar wat humor er voor zorgen om deze nare periode door te komen. Hoe iedereen dat doet is eigen keus, maar voor iedereen geldt dat somberen het niet makkelijker maakt. Dus laten we ondanks alles de kleine prettige dingen, die er echt nog wel zijn, groot maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *