Psalmen

Een Psalm is een religieuze liedvorm waar Jezus vaak uit citeerde. Je vindt het boek Psalmen in het oude testament van de Bijbel waarbij het zingen daarvan afkomstig is uit de Joodse traditie. Ik geloof dat er drie en zeventig Psalmen zijn geschreven door Koning David en ik vind ze momenteel interessant om te lezen. Dat zingen laat ik achterwege. Het zijn menselijke teksten met zondige ervaringen. Tijdens deze ‘blijf binnen en lees lekker je bijbeltijd’ behandelt mijn kerk online via Instagram deze Psalmen. Ik lees wat ik kan en ik geloof niet dat ik alles meteen begrijp, maar het zijn leergedichten en ik hou vooral van de lofprijzing van God aan het einde. 

Voorspoed is namelijk geen vanzelfsprekendheid, maar Jezus brengt wel vrede en voorspoed in iemands ziel.

Moeilijk

Heerlijk die Psalmboeken waarbij woorden van geloof, vreugde en overwinning worden gepredikt. We kunnen alleen niet de pijn negeren en dat wat mis gaat in de wereld. Soms vind ik het lastig wanneer haatgevoelens worden geuit en zelfs vloeken over vijanden in de Bijbel worden uitgesproken. Daar werd in die tijd door profeten minder moeilijk over gedaan. Natuurlijk gebeurt dat ook in deze tijd en is het doel van de Psalmen dat de schrijvers een zoektocht naar de waarheid laten zien en het werken, ofwel licht van God daarin. Zo schreef C.S. Lewis ooit dat dit hoofdstuk op zichzelf niet het Woord van God is, maar het voertuig van Gods Woord. Daardoor kan ikzelf anders naar de strekking en de boodschap van lastige teksten kijken.
Natuurlijk heb ik net als die profeten ook veroordelende gedachten en gekwetste gevoelens en kan ik blijkbaar vaker aan God vragen of hij die vervelende mensen wat langer bij hun oor grijpt. Vooralsnog ontdek ik vooral dat de grootste vijand in mijn eigen oor wat duistere overtuigingen fluistert. Ja, net als Koning David zijn wij gevoelsmensen en laten wij ons  verleiden. Daar hoeven wij ons dus ook niet voor te schamen, maar wat we wel kunnen doen is daarmee tot God bidden en de intentie hebben te doen wat Hij vraagt. Niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf. Zelfliefde is wat God graag ziet. Dus, waarom dagelijks geen stapje terug doen en Hem zoeken wanneer je vol zit van frustraties of de prikkels van alledag?Voorspoed is namelijk geen vanzelfsprekendheid, maar Jezus brengt wel vrede en voorspoed in iemands ziel. 

Populair

Het lezen van de Heilige Schriften maken mij keer op keer bewust van Gods Orde, maar vooral van Zijn grootheid en goedheid. Al blijkt geloven niet altijd populair. Ik vind het daarentegen vreemd dat onze maatschappij juist gericht is op de mensen die de ergste dingen uithalen. Gelovig of niet. Daar gaan de schijnwerpers op en zij blijken populair. Laat mij dan maar minder populair zijn met zalvende teksten van liefde en hoop. Ik geloof dat mensen daar meer aan hebben. 
Overigens, onder gelovigen blijkt een van de meest populaire Psalmen juist een Psalm te zijn die vrede en hoop geeft. In de vele hobbels van het leven geeft Psalm drieëntwintig mij richting. ‘De Heer is mijn Herder’ stelt mij gerust door de aanwezigheid van God. Geen zwaarmoedige psalm of klaagzang. Dat ken ik van mijzelf namelijk al. In de tekst ontdek ik weer hoe Hij ons transformeert naar Zijn gelijkenis en zie ik Gods overvloed. Niet half vol of half leeg, maar overvloedig. De wijze raad voor mij uit de tekst is om te rusten. Rust is niet iets vanzelfsprekends in deze tijd en vaak niet aangeleerd. Ook lees ik ineens de waarde van de gemeente. De kracht van een leger van liefhebbende zussen die dezelfde God aanbidden. Maar, lees het zelf eens. Het is een bijbelvertaling HTB. Kijk eens welke zinnen uit deze Psalm jou nu zo raken. Wat zegt het jou?

De Here is mijn herder,
dus heb ik alles wat ik nodig heb!
Hij laat mij uitrusten in een groene weide
en wijst mij de weg langs kabbelende beekjes.
Hij verfrist mijn innerlijk
en leidt mij op de weg waar zijn recht geldt,
tot eer van zijn naam.
Zelfs als ik door een donker dal moet lopen,
ben ik niet bang,
want U bent dicht bij mij.
Uw herdersstaf beschermt mij
en begeleidt mij heel de weg.
U bereidt een feestmaal voor mij,
waar mijn vijanden bij zijn.
U zalft mijn hoofd,
als bij een persoonlijke gast,
mijn beker vloeit over van uw zegen!
Uw goedheid, liefde en trouw
mag ik mijn hele leven ervaren
en daarna mag ik voor eeuwig
bij U wonen in uw huis.

God spreekt in ieders hart en mediteren op het Woord brengt voorspoed ergens in je leven. Misschien in jouw gedachten, de gesteldheid van jouw hart of houding. De Psalmen hebben mij tot zover in ieder geval weer wat diepere betekenis gegeven en dichter bij mijn grote God gebracht.

4 comments on Psalmen

 • Naomi

  De Psalmen vind ik zo mooi. Ik vind er zowel bij hoge toppen als diepe dalen herkenning in. Mooi initiatief van de kerk trouwens, om nu hierover iets te ‘organiseren’.

  • Linda Klinkenberg (author)

   Die herkenning geeft weer vertrouwen in jezelf en onze grote Go hè? Wat is jouw favoriete Psalm?

 • Beata

  lieve Lin,
  dank je wel voor het aanreiken van dit geschenk! Ik was me er helemaal niet van bewust maar ik ontdek nu voor het eerst de achterliggende gedachte van de Psalmen. Amen!

  Ik bel je gauw, om bij te kletsen!
  liefs, Beata

  • Linda Klinkenberg (author)

   Hee Beaat!
   Wat fijn iets van je te horen. En, mooi… dat je er wat aan hebt. Denk aan je!💜

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *