Moraalridder

Aan mijn servieskast hangt al een jaar of tien een papiertje met de tekst: ‘wanneer je de drang om terug te kijken, kunt weerstaan, is alles steeds weer fris, elk moment een nieuwe start.’
Ik mag deze spreuk op mijn voorhoofd plakken, want eerlijk? Blijven hangen in ellende doet geen mens goed, maar is een hele uitdaging. In de kern geloof ik dat we op onze eigen manier een goed mens willen zijn en het misschien daarom wel doen. Je loopt soms vast, want wat is nou ‘goed gedrag’? En, hoe blijven we in het jaar 2020 met vele uitersten, pijn en frustraties weer fris vooruit kijken in plaats van achterom en zonder een ander de schuld te geven? Ja, laat dit christelijke moraal-riddertje het daar eens over hebben.

Universele principes

Ik geloof in universele principes, maar voor een mens blijken moralen niet altijd identiek te zijn. Ik moet mijn gekrulde koppie af en toe flink wakker schudden wanneer ik er weer eens vanuit ging dat iemand dezelfde moralen heeft als ik. Huh? Hoezo, vind jij dat niet belangrijk? En, waarom doe je een ander dit aan? Waarom reageer je zo fel of voel jij jezelf juist zo gekwetst?
Ik doe mijn best een gesprek liefdevol gaande te houden voor de toekomst, want als geloofs-gekkie (zoals Sander mij weleens noemt) probeer ik het harnas van liefde en geloof aan te trekken om negatieve pijlen af te stoten. Het kan over het geloof gaan, waar ook ik vele vraagtekens heb bij standvastige wettische gedachten die vele moralistische christenen hebben. Het kan net zo goed over wat anders gaan, denk aan: immigratie, onze overheid, de planeet en het milieu, corona, geld en macht. Wanneer je het gevoel krijgt dat je gemonitord wordt hoe moreel je precies bent, dan voel je jezelf als mens vaak bedreigd. Dat is heel natuurlijk! Kijk maar eens naar de racisme discussies. Uitgesproken moraalridders met extreem activistisch gedrag raken ons van binnen, want uit onderzoek blijkt dat het zelfbeeld wordt bedreigd wanneer moralistisch gedrag wordt getoond. En liefde ziet er voor iedereen soms iets anders uit.

Zelfbeeld

Goed, dan zit er voor mij niks anders op om hier maar voor de zoveelste keer ons zelfbeeld te beschermen. Al zullen de waarden per persoon verschillen, het blijft essentieel om jezelf lief te hebben op alle fronten. Je helpt daar niet alleen jezelf, maar dus ook de ander mee. Je komt er in ieder geval dichter door bij elkaar. De vraag is alleen, hoe bescherm je jouw zelfbeeld eigenlijk?
We zien dat de oproepen binnen de GGZ groeien en de verschillen en stempels in de maatschappij toenemen. Er zijn vele therapieën, oosterse meditatiegoeroes, online geluk- en fix cursussen, neurologische principes en wetenschappelijke onderzoeken die ons van informatie en methoden voorzien om ons gedrag te begrijpen en succes te behalen. Velen doen met deze kennis niks, wat mag. Persoonlijk, heb ik van het hele rijtje van alles geprobeerd, voor mijn eigen zelfbeeld, maar ook in het belang van anderen. Ik moest namelijk afkomen van schuldgevoel en ik weet inmiddels dat we niemand iets schuldig hoeven te zijn, anders tast het ons zelfbeeld juist aan. Toch wordt aan deze zin in de Bijbel iets toegevoegd. Daar staat: ‘We hoeven niemand iets schuldig te zijn, behalve de ander lief te hebben.’ Volgens Romeinen 13:8 is dan de wet vervuld.

Zelfreflectie

Dat vind ik dan weer interessant aan de Bijbel, ik raak nooit uitgeleerd. In iedere levensfase biedt het mij confronterende inzichten, juist omdat ik ook in de kern een goed mens wil zijn. Deze teksten bevrijden mij van het idee dat ik niet goed genoeg ben en van andere valse overtuigingen. Zo nam ik de ander liefhebben als doel, waardoor ik bij mijzelf uit kwam. God is goed en zal alles hoe je het ook doet ten goede draaien. Zo kan het andersom ook werken. Wanneer je jezelf meer leert lief te hebben, kan je meer uitdelen of ontdekken waar het wrijft. Waarbij ik het niet kan laten om natuurlijk iets te zeggen over onze Maker, want hé, God was het die ons én de ander eerder lief had voor wij dat zelf deden. Hij leert ons goed gedrag, liefde naar anderen én zelfliefde. God liefhebben boven alles is volgens dit goddelijk schepseltje, het beste medicijn.

Een christen hoort erop uit te zijn dat het met ieder persoon op de een of andere manier goed zal komen en mens wordt in de vorm zoals God het heeft bedoelt.

Wat is slecht?

Ik zie wat er gebeurt wanneer we de ander als slecht blijven beschouwen. Wij zijn gebroken zielen, maar slecht? Iemand wordt niet slecht geboren, maar wordt dagelijks verleid. Iemand krijgt slechte kansen, slechte leer, slechte voorbeelden, slechte ervaringen.
Een christen hoort erop uit te zijn dat het met ieder persoon op de een of andere manier goed zal komen en mens wordt in de vorm zoals God het heeft bedoelt. Toch hebben we misvormingen in onze ziel en het is lastig om de ander of onszelf daar niet op terecht te wijzen. Ik wind er dan ook geen doekjes om dat ik hoop, okay bid, dat God ergens in jouw hart iets teweeg kan brengen dat de boel in de war schudt. Ten goede van jezelf of een ander. Het kan een slechte gedachte zijn, een benadering, wat nieuwsgierigheid, een geloof. Met als doel dat het beter gaat met jou en de wereld om je heen. Alles komt goed wanneer je jezelf richt op de bron, want de bron is goed.

‘Wanneer je de drang om terug te kijken, kunt weerstaan, is alles steeds weer fris, elk moment een nieuwe start.’

Ik wens je succes voor de toekomst. Amen!

4 comments on Moraalridder

 • Rien van der Meer

  Aan mijn servieskast hangt al een jaar of tien een papiertje met de tekst: ‘wanneer je de drang om terug te kijken, kunt weerstaan, is alles steeds weer fris, elk moment een nieuwe start.’ Ik mag deze spreuk op mijn voorhoofd plakken, want eerlijk? Blijven hangen in ellende doet geen mens goed.
  Deze belangrijke tekst ondersteun ik van harte. Één opmerking plaats ik er wel bij. Terug kijken is niet altijd “blijven hangen in ellende” zoals jij schrijft. Van terug kijken is vaak ook wat te leren voor die frisse start. Zeker voor de steeds maar meer negatieve reacties die over van alles en nog wat tegenwoordig hoogtij vieren ligt een GROTE KANS om weer eens positief en FRIS te starten. Maar wederom een prima “verhaal” Linda.XX

  • Linda Klinkenberg (author)

   Ja! Mooie aanvulling! Ik ben het eens dat terugkijken nodig is, juist om een nieuwe keuze te maken. Zeker wanneer het om pijn gaat die eruit moet. In verbinding vooruit, als doel! Net tijdens mijn kerkdienst sprak de pastor over wijsheid. Dat is wat anders dan intelligentie. Dat we onze ervaringen benutten om alles beter te begrijpen en betere keuzes maken. Fijne zondag!💙

 • riet

  Heel goed linda ook ik blijf niet hangen in het verleden maar met open vizier naar de toekomst kijken is mijn devies.Het verbaast mij steeds hoe goed jij alles verwoord,jou schrijfstijl word steeds beter.chapo!!of hoe je dat ook schrijft,ik maak nog wel eens een foutje maar men weet wel wat ik bedoel ha ha Veel schrijfplezier hoor ik bewonder jou .
  Lieve groet x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *