Mannen opgelet!

Ik hou van mannen, vooral de mijne. Met drie testosteron kanonnen in huis weet ik als geen ander, dat er grote verschillen zijn tussen man en vrouw. Toch predik ik maar al te graag voor het zelfde bestaansrecht. Ongelijkheid tussen man en vrouw en ongelijkheid in iedere zin van het woord raakt mij. Nu moet je niet denken dat dit een feministische strijdcolumn wordt, maar ik breng wel graag een verkeerde verhouding aan het licht. Waarbij de aanleiding van het schrijven van deze blog geen preek op zondag is, maar de verbazingwekkende en seksistische tv uitzendingen van tegenwoordig. Met programma’s als Temptation Island, Love Island en Ex on the beach wordt nog steeds het recht vrijgegeven om vrouwen te gebruiken. Wat mij echter het meest verbaast; de vrouwen werken hier hard aan mee. Lust druipt van de tv-zender af en ik vraag mij af hoe het toch kan dat door de hele geschiedenis heen vrouwen als lustobject worden gezien. In onderontwikkelde landen hebben vrouwen het slechter dan een man, maar ook in het westen strijden vrouwen nog steeds tegen de achterstelling van de vrouw in maatschappelijke posities, zelfs binnen de kerk, en de door mannen gedomineerde beeldvorming als reclame. Daarom hou ik zo van die ene man, Jezus. Ieder mens, man én vrouw, was gelijk in Zijn ogen. Hij ging dwars door elke gewoonte van zijn tijd heen in de manier waarop hij met mensen omging. Ondanks de grootheid en zijn positie, was er niemand zo nederig als hij en gaf Hij zijn hart juist aan vrouwen. Hij had respect voor iedere vrouw en activeerde iedere vrouw naar haar talent en bediening, niet naar de grootte van haar borsten. 

De vrouw staat voor de sleutel naar herstel, maar de wereld laat zien dat het vooral om de sleutel naar de slaapkamer gaat. 

Gelijkwaardig handelen

De vrouw maakte de schepping af, ofwel perfect.
“De schepping was – niet volmaakt en goed – (Gen 2:18) tot vrouwen waren geschapen. Dat was het moment dat God zichzelf daadwerkelijk afgespiegeld en voldoende vertegenwoordigd, zag in mensen. (Gen 1:27)
Volgens de Bijbel is zij de helper van de man en uit de rib van de man gemaakt. Zij staat niet onder of boven hem, maar naast hem. Als moeder heb ik een andere positie ten aanzien van mijn kinderen. Toch probeer ik te helpen op het niveau van mijn jongens en een nederige houding te houden, ofwel verre van spastisch te doen over wat er in de wereld gebeurt. Natuurlijk begrijp ik het en moet ik slikken tegelijk wanneer de gehele middelbare school naar dit soort verleidingsprogramma’s kijkt en ook de nieuwsgierigheid bij mijn jongens is gewekt. Ik neem het hebben van seks binnen een relatie heel serieus, maar mijn kinderen verbieden naar deze programma’s te kijken – dat kan ik niet. Daarom besluit ik spontaan eens wat anders te doen. Voordat de eerste aflevering start, rijd ik met een noodgang naar de KFC en zit ik startklaar met een grote bak Hot Wings op de bank. 
‘Kom jongens, laten we samen Temptation Island kijken!’
Hun mond valt open. De mijne ook bij het horen van de prijs, maar die van hun vanwege mijn bereidwilligheid om te kijken. 
“Okay…” Ze lachen.
“Let wel op jongens. Het zijn deze kippetjes, in ruil voor mijn aanwezigheid.” Lees: de nodige kritiek.
Voor het einde is de jongste afgehaakt en begint ook hij zijn verbazing uit te spreken over het gedrag en hoe deelnemers hun relatie voor de gek houden. Klinkt goed. De braafste van de twee kijkt langer door en ondertussen plaagt hij mij. Dat ik meekijk, is erkennen dat het er is en dat ik een toegankelijke moeder wil zijn die ondertussen bijdraagt aan hun denken. Echter, na een paar weken, waarbij in een gelijkwaardige serie de een na de ander het bed wil delen, kan ik er niet meer tegen.
Ik excuseer mij bij mijn kinderen en vertel ze: ‘blijven kijken, is goedkeuren.’
Ik kan niet onverschillig zijn en leg uit dat ik niet snap dat
 opgespoten en perfect gemaakte mensen op een eiland worden geplaatst, soms zelfs met verbitterde exen. Deze beschadigde zielen worden volgegoten met alcohol en gaan anderen verleiden of ruzie zoeken. Voor honderd duizenden Nederlanders geven zij een signaal af dat het geoorloofd is om rond te neuken. Vrouwen laten zich misbruiken en ik kijk ernaar. Met zulke programma’s en zo ook het toestaan van prostitutie houden wij deze gewoonte in stand en geven wij openlijke goedkeuring dat je vrouwen mag gebruiken. Zelfs met toestemming van de vrouw zelf. Volgens God staat de vrouw voor de sleutel naar herstel, maar de wereld laat zien dat het vooral om de sleutel naar de slaapkamer gaat. 

De vrouw is de kroon

Wij blijken het aangenaam te vinden naar het leed en onwetende gedrag van anderen te kijken. Ik word stil. Gods verlangen is eer en herstel voor ieder kostbaar ziel en ik besef mij dat ik geen product van deze maatschappij wil worden en daar soms evengoed aan mee doe. Ook ik heb ooit aan mijn lijf gesleuteld en een buikwandcorrectie en borstlift laten uitvoeren, nadat deze lichaamsonderdelen lager hingen dan gewenst. De media en andere mensen laten je geloven dat dun in de mode is en plastic fantastic. De vrouw is  de kroon op de hele schepping, maar wereldwijd worden vrouwen nog steeds in een beperkend hokje geplaatst. Zodra mannen én vrouwen Jezus volgen, zullen zij werkelijk inzien hoe kostbaar ieder ziel is. Mijn twee zieltjes thuis hebben in ieder geval de boodschap begrepen. Ze zijn van mijn commentaar verlost over opgespoten vrouwen die opgepompte mannen verleiden voor wat eigenwaarde. Ik heb er in in ieder geval ingepompt dat zij een vrouw niet lager zien en zij misbruik maken van hun mannelijke macht. Ik hoop dat mijn opoffering om te kijken daarin heeft bijgedragen. Dus, mannen én vrouwen opgelet! Wij vrouwen zijn een product van God. Een perfect schepsel met een gekregen lichaam en wat imperfect gedrag. Hier dien je met liefde en respect mee om te gaan.

6 comments on Mannen opgelet!

 • Rien van der Meer

  Ach Linda, hoe triest is het dat dergelijke programma’s behoorlijk hoge kijkcijfers scoren. Alleen mannen ??? Dat denk ik niet. Het is vaak meer de nieuwsgierigheid om te kijken naar ‘maffe’ mensen dan seksistisch gedrag. Maar de manier waarop jij jouw jongens ‘meegeeft’ dat dat gedrag niet normaal is spreek ook mij wel aan.

 • Derk van Dorth

  Leuk stukje Linda, maar een paar dingen zie ik anders: zo kunnen we tijdens biologie leren dat man en vrouw niet gelijk zijn. Maar zij zijn wel gelijkwaardig! Over de verschillen zie (behalve mannen komen van Mars) vooral https://www.gideonboeken.nl/wat-wil-hij-wat-wil-zij
  Niet de vrouw maar de mens is de kroon op Gods schepping. Die man of vrouw hoeft ook niet een partner te hebben, we zijn compleet gemaakt naar zijn beeld.

  • Linda Klinkenberg (author)

   Ok! Ik bedoel ook in de context van gelijkwaardig. Zeker niet gelijk 🙂 Wel gelijk en compleet naar Zijn beeld. Tof dat je steeds meeleest en reageert. Liefs, Linda

 • Gea

  Dag Linda,
  Geweldig dit te lezen .
  Ook ik erger me groen en geel aan de Utopia’s en die andere kijkcijfer trekkers.
  Maar ik begrijp ook dat men liever de sores van een ander ziet dan in de spiegel naar jezelf kijken. Wat moet je als moeder doen wanneer je kind dit ziet of hoort op school?
  Mijn angst als moeder was dat ze dit als normaal zouden zien en ik wil de andere kant ook laten zien.
  Mijn dochters zijn nu zelf moeder of worden binnenkort moeder. Ook ik ging vroeger gewoon de confrontatie aan met deze programma’s en liet vooral hun reacties op me in werken. Daar probeerde ik vervolg op te geven door ze vaak in die temptationmeisjes hun schoenen te laten plaats nemen.
  Wat als je jou zoveel geld bieden?
  Wat als jullie deze vakantie reis zouden krijgen? Zou je dit dan ook doen?
  Eigenlijk laten nadenken over wat dit voor hun zou betekenen. En gelukkig kwamen ze meestal naar mij toe om mijn reactie te zien als ze weer eens iets zagen of meemaakte wat in hun ogen niet door de beugel kon. Ik heb alles altijd bespreekbaar gehouden en soms greep papa in met de woorden,” dit hoef ik niet te horen en dan rolde we lachend van de bank.
  Heerlijk om dit te kunnen delen.
  Laatst zei mijn jongste dochter dat ze in de kroeg stond met een aantal vriendinnen en ze een hand bij haar billen voelde. Dit resulteerde in een giga rode wang bij een zeer verbaasde jongen die dacht dit ongestraft te mogen doen. Hij vond zelf dat mijn zij zich niet zo moest aanstellen omdat het een geintje was. Respect naar elkaar is soms ver te zoeken .Nu ik jou blog lees , komt dit gevoel weer bij me naar boven. Eigenlijk heb je als moeder in deze tijd een lastige taak erbij met deze programma’s . Wat is normaal en wat is misbruik . Zolang de kijkcijfers goed zijn zal de reclame betalen voor hun doelgroep.

  • Linda Klinkenberg (author)

   Leuk dat je meeleest! Die vragen stellen, blijft de kunst. Mooi dat je dat doet. Het maakt ze bewust en zo niet, dan heb jij jouw beste deel gedaan om ze mee te geven wat jouw waarden zijn. Blijkbaar werkt het, want hoe jouw dochter reageert op ongewenste handtastelijkheid is zelfverzekerd te noemen. Het is verre van grappig. Geld en macht blijken volgens mij de grootste problemen. De mens verlangt naar het goede, maar kijkt en gedraagt zich naar het slechte. Ook ik… Daarom hou ik mijn ogen op Jezus. Dat helpt! Bedankt dat je reageert en geniet maar van oma zijn! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *