Kies maar!

Aangemoedigd door mijn vader om zo vlak voor de verkiezingen over politieke zaken te praten, doe ik een poging. Politiek, niet echt een sexy onderwerp en zeker dit jaar is een keuze in relatie met Corona best ingewikkeld als ik de lijsttrekkersdebatten op tv bekijk. Je kunt elkaar moeilijk afzeiken wanneer je nog samen regeert, maar wel punten scoren. Uiteindelijk doet de inhoud van het programma ertoe, maar ik heb mij vooral eens gericht op de persoonlijke details van de leider.

Charisma

Wat mij opvalt is dat veel lijsttrekkers openlijk geloven. Bekend zijn Christen Unie, SGP en CDA, maar ook de VVD, PvdA, D66 en Denk hebben gelovige lijsttrekkers. Gek vind ik dat niet. Een samenleving kan niet functioneren zonder religieuze bronnen van waarde. Welke lijsttrekker je ook kiest, een affectieve binding tussen een leider en zijn volgers is cruciaal. Het is zelfs een Bijbelse principe. Om zo wat leiders te bestuderen op hun persoonlijkheid en charisma, kwam ik afgelopen weken bij Ruud de Wild terecht in het programma Ingelijst op NPO 1. Echt een aanrader! In zijn atelier in Amsterdam vindt een openhartig gesprek plaats over muziek, kunst en politiek. Terug te vinden via Podcast of NPO.

Onze vrijheid van meningsuiting vliegt soms behoorlijk uit de bocht.

Het eerste persoonlijke interview met Thierry Baudet is leuk. Hij blijft vooral in gesprek. Ik neem soms wat aanstoot aan zijn toon en teksten en ontkenning van een pandemie, maar ik sta open voor politieke buitenstaanders. Het intrigeert mij hoe de bestaande orde door hem wordt uitgedaagd. Trump heeft ook niet voor niets een hele achterban, dus verbaast hoeven we hier niet over te zijn. Blijkbaar schudden ze wat systemen wakker en dat is niet persé een verkeerde keuze. Affectie voel ik niet bij Baudet, maar ik voelde wel met hem mee toen Martijn Koning hem smakeloos bloot legde tijdens zijn roast bij Jinek. Hiermee werd het ogende doel niet bereikt. Het zou FvD zomaar een paar extra stemmen kunnen opleveren.
Onze vrijheid van meningsuiting vliegt soms behoorlijk uit de bocht. Waarbij ik vind dat partijleider Geert Wilders zijn extreme mening tegenwoordig wat milder verkondigd, al wordt zijn haardos wel theatraler. Ik hoop voor hem dat hij met zijn witte haardos ooit net als Mark Rutte naar zijn werk kan fietsen. Wij zijn het na een Coronajaar allemaal spuugzat om binnen te zitten. Hij leeft al zeventien jaar in lockdown.

Visie

Bij ieder gesprek word ik wel geraakt door de manier hoe de presentator persoonlijke overtuigingen loskrijgt. Zo zegt Lilian Marijnissen van SP het volgende:
“We hebben niks tegen rijkdom, we hebben wel iets tegen armoede.”
Ingestudeerd of niet, dat is dus waar ze voor vecht en dat is een prachtig streven. Ze lijkt charismatisch op haar pa. Toch slaat één uitspraak in de derde aflevering bij mij de spijker op de (corona) kop.
“Er is een deel van de bevolking die echt het gevoel heeft dat er een overheid is die niet het beste met hun voorheeft. Dat vind ik heel erg”, aldus
Gert-Jan Segers.
Deze zin raakt mij. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen zonde, maar we kijken maar al te graag en wantrouwend naar de motieven van anderen en stoten graag iemand van de troon. Ik zou met mijn vredelievende idealen volledig instorten wanneer ik een kotsbak van de samenleving ben. Mensen die alleen maar struikelblokken naar je gooien in plaats van bouwstenen. 

De toekomst

Ook ik ben een idealist. Het reclamebord van de VVD langs de weg in het dorp met een “samen sterker verder” spreekt mij aan. Waarbij Mark ineens niet zo vlak, maar leuk uit de verf komt met een open blouse en een koffie-to-go in zijn hand. De laatste jaren luister ik meer naar de argumenten van links die voor Gods schepping, de aarde en onze kinderen wil zorgen, maar vind mij ook in rechts liberale idealen. Niemand wilt dat de economie instort, maar we zien het allemaal gebeuren. Hoe ga je dan als verkondiger al maanden namens jouw achterban spreken? Je doet het nooit goed. Wat een zorgelijke en economische spagaat in deze tijd. Inmiddels hebben Hugo de Jonge en hij vast veel grijze haren erbij. Al matchen die dan weer mooi bij Hugo’s blauwe ogen en kenmerkende schoenen.

Mensen met andere zwakheden hebben ook goede standpunten en kunnen mooie dingen maken.

Ik kijk niet iedere dag naar de tv en volg niet alles. Wel zie ik de inspanning van mensen om als samenleving iets te willen bereiken en mensen met andere zwakheden hebben ook goede standpunten en kunnen mooie dingen maken. Ik hoor graag kordate tegengeluiden, maar met goede oplossingen. Ondanks mijn open houding zet ik een christelijk kruisje. Door onze stem is niet alles en iedereen maakbaar en de pandemie is ook niet in een klap goed te krijgen. Laten we een goede keus maken voor liefde voor de toekomst en elkaar, wat dat ook mag zijn. 

4 comments on Kies maar!

 • Rien van der Meer

  Wat leuk Linda. Een politieke beschouwing door jou zo vlak voor de verkiezingen. En een soort ‘stemwijzer’ met veel aandacht op het persoonlijke vlak over de leidende personen. Één alinea uit je verhaal spreekt mij ook erg aan. “Wel zie ik de inspanning van mensen om als samenleving iets te willen bereiken en mensen met andere zwakheden hebben ook goede standpunten en kunnen mooie dingen maken”. Zo is dat. Er gaat denk ik niemand de politiek in met ‘slechte gedachten’. Zelfs Baudet en Wilders niet. Daarom was de Baudet roast bij Jinek schandalig hoe oneens ik het ook ben met zijn standpunten. Opvallend is de redelijk milde toon die ‘men’ hanteert in de debatten. Jij zal als geen ander weten dat mijn keuze vast staat. Al doet het mij goed dat ‘rechts’ wat opschuift naar ‘ links’. Ja ja, zelfs Rutte vindt de verschillen tussen arm en rijk te groot. 😉 Dat zal mijn partijkeus echter nog niet veranderen. Jammer is en blijft het dat de partijen met een Christelijke signatuur zo vast houden bepaalde dogma’s waardoor zij bij niet mee kunnen doen bij mijn keuze maken. Al met al een leuke blog Linda en leuk om op te reageren. XX

  • Linda Klinkenberg (author)

   Haha een stemwijzer! Ja, indirect toch wel bij het delen van mijn mening en hart. Ik ken je keuze! Al mijn hele leven en soms even wat afgeweken. Ik ga daarover niet met je in discussie. Sterker nog, dat hoeft ook niet. Je intenties zijn de juiste. Tussen de Christelijke partijen zit wel wat onderscheid wanneer je goed naar de programma’s kijkt. Zo is CU wat voor mij wat vrijer en uitnodigender. Misschien samen op de bank nog eens debatteren als vanouds over dogma’s en misvattingen. Tot de volgende reactie pap! xxx

 • Arieth

  Mooi geschreven. Dank je wel. Ik ben zelf niet wezen stemmen maar ik liet het mijn lief doen. Dat ging prima volgens hem 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *