kerstgedachte

Ik geloof en ik schrijf hier onzinnig over. Niet negatief bedoelt, maar voor wie schrijf ik eigenlijk? 
De intentie van mijn blogs is de wereld vertellen over een leven met God. Zo hoop ik op meer lezers rond de kerst, aangezien de oorsprong daarvan bij Jezus ligt. Mijn verhalen blijken leuk leesvoer voor christenen, maar zijn ook bedoelt om juist meer begrip in de wereld van ongelovigen te krijgen. Of het werkt met kerst, dat is de vraag.

Begrip

Raar toch, zou je zeggen. Hoezo zoek je begrip? Als je staat voor iets, hoef je niet persé begrip van alle partijen. Dat klopt.
Wanneer je jezelf geroepen voelt om anderen kennis te laten maken met een hemelse vader dan blijkt het in de praktijk wel een lastige kwestie om overeind te blijven als je hoort of voelt dat mensen iets van mijn “manier van geloven” vinden. Zo moet ik mij in de wereld van ongelovigen best vaak verantwoorden waarom ik geloof of ze negeren het compleet. Ik vraag bijna nooit aan ongelovigen, waarom zij niet geloven. Misschien moet ik dat ook eens vaker doen. Ook binnen het christendom vind je verschillen, maar een discussie vind ik niet erg. Ik bezit redelijk wat zelfbewustzijn en de keuze om Jezus te volgen is niet een grillige keuze of eentje vanuit angst of onzekerheid. Door andere overtuigingen of meningen zal mij in ieder geval geen geloofstwijfel overvallen. Toch wil ik rond de kerst een verbinding maken in ieders wereld en daarmee leg ik de lat hoog. Ik voel ik mij geroepen om juist nú wat zinnigs te zeggen.  

Zinvol

Als ik vervolgens wat uurtjes achter mijn pc duik met het idee dat ik even wat christelijke kerstgedachten op een persoonlijke manier rond ga strooien, merk ik hoe liefdevol doch beperkt mijn eigen uitspraken zijn. Het is bijna onmogelijk om mijn incomplete manier van geloven te bewijzen. Een interpretatie en veroordeling ligt op de loer. Dus, ik vraag mij af of het zin heeft. Taal kan iemand niet helpen bij het synchroniseren van het geloofsbegrip. We zien en geloven namelijk nooit hetzelfde. Woorden zijn krachtig, maar mijn woorden hebben een persoonlijke betekenis. Misschien herken jij jezelf erin. Misschien niet. Hoe kan ik mijn liefde voor God, Jezus, het kerstverhaal en Gods plannen voor een vredige samenleving in woorden omschrijven en ontleden, als ik weet dat wat ik zeg niet door jou als lezer begrepen wordt?

Ik geloof dat juiste normen en waarden een goddelijk principe hebben en dat ik daarnaast met mijn eigen gebrek of onwetendheid juist steeds opnieuw naar Jezus kan kijken en Gods goedheid zie.

Arrogantie

Deze kerst-blog is een geluid van Jezus Christus, maar het is niks anders dan mijn andere schrijfsels. Ik wil namelijk in Zijn aanwezigheid leven en jou daar iets van laten meeproeven. Misschien ga jij alleen met kerst naar de kerk, geloof je in tradities of een God ver weg. Waarschijnlijk heb je ook zonder gebed of kerk de juiste normen en waarden ontvangen. Met kerst staan we allen stil bij deze waarden. Noem het saamhorigheid, liefde, vrede en een gevend hart. Ik geloof dat deze waarden en normen een goddelijk principe hebben en dat ik daarnaast met mijn eigen gebrek of onwetendheid steeds opnieuw naar Jezus kan kijken. Juist nu, met kerst.
Ik heb door dat ik niet alles weet en God wel. Jezus had het bij het rechte eind, niet ik. God geeft ons redding door de komst van Jezus. Al klinkt daar tegelijkertijd wat arrogantie in door en riskeer ik mijzelf weer ter plekke na deze woorden. Maar, ach. Ik draai er niet omheen. Als ik jou door deze blog bereik door te beseffen dat jij, net als ik, niet alles weet – nou, dan is mijn kerstgedachte al bereikt. Het gaat namelijk om God en de ander. Dat is lastig in een wereld waar wijzelf centraal staan, maar het zijn de principes van Jezus – dus van kerst. 
Hierbij dan maar een oproep. Besef jij ook dat je geestelijk wel eens te kort schiet? Heb je behoefte aan een liefdevolle boodschap? Wil je luisteren naar kerstliederen en een strijkconcert in een modern jasje? Wil je Jezus in een kribbe, Maria en een ezel in de derde rij (moi!) zien? Dan nodig ik je uit in mijn kerk. Wij vieren kerst vanavond, morgen en overmorgen. Anders, fijne feestdagen met al je dierbaren. Geniet van dít leven en tot het volgende (on)zinnige bericht in 2018!

2 comments on kerstgedachte

  • 'Papa'Rien

    Hoi Linda,
    Weer een verhaal wat goed te begrijpen is. En ‘begrip’ is ook het woord wat prima in deze tijd zou passen. Niet alleen in de Kersttijd maar VOORAL in het ‘normale leven”. Begrip is ook één van de belangrijkste pijlers binnen ‘normen en waarden’ . Dat geldt ook voor wel of niet geloven. Het kan zo maar zijn dat jouw blog voor je lezers en duwtje in de goede richting is. XX love you !!

    • Linda Klinkenberg (author)

      Begrip voor andersdenkenden. Blijft lastig soms, aangezien onze aannames en oordelen vaak op de loer liggen. Dank je wel voor je support! Ik ga weer lekker aan de slag met een volgende blog en duwtjes in de goede richting. Ook voor mijzelf! 🙂 X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *