Jokkebrok

Het beeld van liegen is dat het niet goed is en het niet hoort. Gelovig of niet, je kent vast het Bijbelse gebod ‘Gij zult niet liegen’. Toch zijn er maar weinig mensen die zich daaraan houden. Mensen delen wat ze willen delen en verzwijgen een boel. Gemiddeld vertellen we namelijk twee keer per dag een leugen en adolescente jongemannen kunnen het blijkbaar goed, wat ik inmiddels heb gemerkt. Wat is liegen precies en als het beter is om het niet te doen, waarom doen we het dan?

Leugens

Liegen is moeilijker dan de waarheid vertellen, dus je moet er nog intelligent voor zijn ook. Ik ben niet bovengemiddeld slim, toch hoor ik erbij. Ja, laat ik vandaag een keertje eerlijk zijn.
Zo lieg ik wanneer ik naar mijn afspraak app dat ik onderweg ben. Eigenlijk zit ik gewoon nog op het toilet en doe ik even iets anders. Het verhaal verdraaien, kan ik best. Ik vermijd situaties waarbij ik voel dat een ander zich gekwetst voelt en dat kost veel energie. Ook kan ik verleid worden om een situatie te overdrijven en ik herken het meteen bij anderen wanneer ze een verhaal leuker maken dan het is. Ik begrijp het en doe dat wanneer ik mijn blogs typ, maar natuurlijk niet vandaag (“Heer vergeef het mij, wanneer ik nu lieg.”). Humor is belangrijk en soms is dat verre van realistisch. Daar doe ik graag aan mee.
Nu ik toch de waarheid spreek, ik geef ik toe dat ik dat niet altijd doe. Over grote persoonlijke problemen in mijn leven spreek ik niet altijd in detail, hoe open ik ook lijk. Betekent dat dan, dat je een jokkebrok bent? Niet te vertrouwen? Ik hou immers informatie achter.
Als ik wat dieper kijk, dan kom ik op het besef dat ik anderen niet wil kwetsen, een situatie onder controle wil houden en mijzelf niet buiten een groep wil plaatsen. Misschien herken je het wel bij jezelf. Eigenlijk weet ik het wel zeker. We liegen namelijk allemaal, dagelijks!

Het niet delen en verzoenen met onze duistere kantjes veroorzaken immers leugens en verwijdering.

Schijnwereld

Wat voor leugens heb jij, als je eerlijk bent?
We leven in een wereld waarbij je is geleerd om angsten de baas te zijn en emoties onder controle te houden. Tegelijkertijd weten we dat het de reinste onzin is. Het toestaan en omarmen van pijn en gevoelens is soms echt nodig om een stap vooruit te maken. Het niet delen en verzoenen met onze duistere kantjes veroorzaken immers leugens en verwijdering. Misschien ga ik wat diep, maar wanneer je jouw eigen leugens niet ziet en elkaars leugens niet door hebt en aanvaard, geeft het toch veel gedoe? We interpreteren elkaar verkeerd. Een open houding en mijzelf herinneren dat ieder mens een eigen verleden en verhaal heeft en dingen verborgen houdt, zorgt er bij mij voor dat ik het met mensen vol hou. Hoe ik dat doe?
Door Gods geest. Jezus Christus leerde ons dat wij elkaar lief moeten hebben en iedereen die kan nadenken en verstand heeft, ziet de diepe waarheid en wijsheid van deze uitspraak in. Als iedereen hier zich namelijk aan zou houden, zou je de ideale samenleving krijgen. Alleen, we jokken de boel bij elkaar. Dus geloven we het zelf niet.

Wijsheid

De wereld is niet zwart wit, al blijkt dat tegenwoordig juist de trend. Het grijze, onderzoekende en niet gedefinieerde gebied, klinkt mij sinds tijden beter in de oren. Grijs past wellicht beter bij mijn leeftijd en het klinkt behoorlijk saai en muizig, maar het geeft zoveel ruimte. Het betekent voor mij niet stil in toestemmen, maar altijd in onderzoek. Ik heb geleerd door mijn geloof mijn mond af en toe dicht te snoeren en wat ik dacht dat een leugen was eens mee te nemen in gebed en met goede sparringpartners openlijk te bespreken. Dan kom je tot nieuwe inzichten en kijk je niet weg. Persoonlijk lijden en onrecht worden vaak veroorzaakt door leugens. Leugens ingefluisterd door een duistere kant, die ons van een liefdevolle en rechtvaardige weg en God wil houden. Ik word weer bewust van de leugens van de wereld die ik heb geloofd en de leugens die ik zelf verspreid. We worden uiteindelijk wijzer door schade en schande, ofwel leugens. Maar wel, wanneer je hier eerlijk naar wilt kijken.

Wie de volmaakte weg gaat en doet wat goed is,
wie oprecht de waarheid spreekt.
Hij doet aan lasterpraat niet mee,
hij benadeelt een ander niet
en drijft niet de spot met zijn naaste.
Psalm 15:2-3

De Bijbel geeft aardig wat wijze lessen en als je op google zoekt, kom je veel tegen. Na wat onderzoek, kom ik persoonlijk tot de conclusie dat je altijd ergens vast loopt door leugens. Je komt verder van je authentieke zelf en de ander af te staan. En, dus ook van God. Interessant om hier eens naar te kijken en eerlijk een nieuwe keuze te maken. Voel je vooral niet schuldig, want dat gevoel is niet van God. Je kan je gewoon voornemen om eens wat minder te liegen. Fijn weekend allemaal!

 

6 comments on Jokkebrok

 • Rien van der Meer

  Ach ja, het verschil tussen een leugentje en het ” opleuken” van een verhaal ligt dicht bij elkaar. Wie herkend en erkend dat nou niet. Ook het voor – bijna – iedereen herkenbare leugentje om bestwil mag en kan volgens mij best. “Bestwil” gaat uit van positiviteit dus ………. blijven doen dan maar. Gelukkig vindt jij – Linda – ook dat we het “liegen” niet al te zwaar moeten nemen. Al moet ik wel zeggen dat ik bij het lezen soms wat schuldgevoel kreeg. Maar dat is ook een leugentje, ……………… of niet ??😉🤫🤭🍀

  • Linda Klinkenberg (author)

   Mooie toevoeging. Bestwil, is positief. Vooral gericht op de ander en het geheel. 💜 O ja, en ik zou liegen wanneer ik zeg dat ik niet van je hou!

 • Naomi

  Met leugens loop je inderdaad vroeg of laat een keer vast. Het gekke is dat het misschien makkelijk lijkt, maar het betekent ook dat je al die ‘waarheden’ moet onthouden en dat kost je behoorlijk wat energie. Beter maar niet dus.

 • Beata

  Oprecht en eerlijk verhaal! En ja, als je t goed bekijkt, in t algemeen: we liegen constant en het meest tegen ons zelf, wordt tijd om daarmee te stoppen, want de ware ik (jij, wij, zij) is zoveel mooier dan wat we ons voorhouden/vertellen.

  • Linda Klinkenberg (author)

   Jaaa! Onze diepere kern, daar zit Gods schepping. Wij! Laten we die leugentjes dan maar meer afpellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *