In beweging

Ik vraag mij af of de binding van gelovigen binnen de moderne Protestantse en Evangelische kerk anders is dan bij traditionele kerken. Hedendaagse jongeren groeien op in een geïndividualiseerde samenleving en de eerste biedt een netwerk waarbinnen je vrij kan bewegen en waar het om een persoonlijke keuze en innerlijke belevingscultuur gaat. Dat past bij mij en ik denk ook in deze tijd. Ze zijn niet voor niks groeiend. Welke Christelijke geloofsrichting je ook hebt, volgens mij delen wij dezelfde orthodoxe visie op het geloof. We dienen immers dezelfde God die leeft, geloven dat Jezus de zoon van God is en God in iedere tijd wonderen mogelijk maakt. Wij bewegen en de kerk verandert mee. Logisch, het bestaat immers uit mensen.

Richting

Door mijn verlangen om ook in beweging te zijn, maakte het jaar 2020 wat anders in mij los. We stonden stil. Het lamleggen van mijn activiteiten bevestigde mij wat er werkelijk toe doet en waar ik in overeenstemming mee wil leven. De Corona geeft een spiegel en wellicht een nieuwe richting. Zo nam ik het besluit om na negen jaar mijzelf in een andere kerk te wortelen, heb ik een angst in mijzelf erkent, ben ik in trauma-therapie gegaan en stopte ik met mijn werk in de zorg. Als kameleon pas ik mij graag aan, maar wanneer iets niet past bij wie je zelf bent, dan is het vaak de beste keuze om jezelf vrij te zetten door te vergeven en los te laten. Waarbij ik meteen zeg dat God, die altijd constant is, daar dus boven staat en liefdevol al deze zaken wakker schudt en leidt. Wij zijn immers vergeven.

In mijn geloof zoek ik diepgang in mijn persoonlijke keuzes en niet persé in de opgelegde tradities of inperkende maatregelen. Onderzoeken doe ik wel.

Leuk blijven

Ik heb graag gelijkgestemden om mij heen die voor een grap niet wijken en het leven ontdekken in zonde en heil. In mijn geloof zoek ik diepgang in mijn persoonlijke keuzes en niet persé in opgelegde tradities of inperkende maatregelen. Onderzoeken doe ik wel, waarbij de invulling van vrijheid door iedereen anders wordt ervaren. Volgens mij is vrijheid niet in de wereld te vinden, maar mag je daar wel voor strijden. Ik hou het echter dit jaar wat simpel voor mijzelf. Ik vind vrijheid in een dagelijkse structuur en goede energie en kijk uit naar nieuwsgierige mensen om mij heen die graag iets voor een ander over hebben en in beweging willen zijn. Natuurlijk ontdek ik in het leven dat waarden altijd persoonlijk blijven en ik daar wel eens mee op mijn bek ga. Geloof mij, dat een burn-out niks inspirerends is als je erin zit. Wel als je ontdekt dat jezelf klein houden en rennen in de verkeerde richting, persoonlijke vuurtjes doven.

Nieuw

Ondertussen is het mei 2021 en willen we na dik een jaar allemaal wat vrijheid ervaren. Voor de ene is dat de vreugde van een vaccinatie en elkaar weer knuffelen. Voor mij een hoera voor de horeca en het borrelen met een vriendin op het terras. Mijn jongens zijn blij dat ze kunnen sporten na een sneltestje. Ik zie ook dat mensen het als een taak ervaren om zich niet neer te leggen bij de maatregelen die de overheid geeft, blijkbaar vanwege diezelfde vrijheid.  Wat je ook doet, hou vooral je vuurtje brandend voor de liefde en klaag en oordeel niet zo snel. Dat geeft vrijheid. Beweeg lekker mee, want niks blijft namelijk hetzelfde. Ieder seizoen brengt ons iets nieuws, zo kunnen ook ideeën en overtuigingen veranderen. Lockdown geeft stilstand. Ik deel en leef daarin mee. Voor sommigen kan stilstand ook vooruitgang zijn al blijkt de Corona-woestijn voor niemand makkelijk. Het is daar droog en een dorre bende. Ik ben gelukkig gezegend met een fijn gezin en heb (nog) geen financiële zorg. Al is dit meteen een roep naar mijn netwerk, want ik ben op zoek naar een nieuwe baan en kijk uit naar die leuke werkgever. Fijn, een nieuwe verandering. Het is de kunst om daarin mee te bewegen, waarbij ik mij vasthou aan een God die niet beweegt. Zijn trouw verandert namelijk niet en we mogen altijd voeding verwachten. Daar sta ik dan maar even bij stil na de zondagsdienst in mijn kerk waar ik mij voorlopig ga planten. Het is overigens een Utrechtse kerk die zich wel keurig aan de RIVM maatregelen houdt. Welke kerk dat is? Motion Church, hoe toepasselijk.

4 comments on In beweging

 • Beata

  Wat een mooi, vloeiend stukje heb je geschreven. Bewegen en stilstaan, vooruitgang en verandering. Go with the flow, klinkt afgezaagd, maar raakt wel de kern waar het om gaat.
  En hoe mooi is het om te ontdekken, dat daar waar jij bent, daar is God. Ongeacht waar je je gaat settle-en. Mooie Ziel ben je!

 • Henk van Plateringen

  Weer een mooi verhaal met een zeer goede inhoudelijke verwoording van het hedendaagse. Het zou goed zijn als meer mensen dit zouden lezen en tot zich nemen. Helaas zal dit een wish zijn die niet snel zal uitkomen maar we moeten blijven volhouden.

  • Linda Klinkenberg (author)

   Jee.. wat een compliment, dank! 🙋🏼‍♀️ 💙 Inderdaad… geloof houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *