Hé, word eens wakker!

Wie kent het niet? Snoozen. Ik vind het niks. Het stoort mijn slaap en herinnert mij eraan dat ik op moet staan. Mijn lichaam en geest raken al genoeg verwart en continu die wekker uitdrukken, verergert dit. Ik slaap graag zolang ik kan en spring iedere ochtend, niet fris en fruitig hoor, meteen uit bed. Een half jaar geleden lukte mij dit echter niet. Door flink wat gepieker over situaties die ik niet kon veranderen, een bedpartner met een recordvolume van tachtig decibel en wijn in de avond raakte mijn slaap verstoord. Ik snoozde wat af gedurende de nacht, maar dan zonder wekker. Nu blijk ik niet de enige te zijn. Twintig procent van de Nederlanders heeft slaapproblemen en dat is geen optimistische gedachte, maar die heb je dan ook niet als je de slaap niet kan vatten.

Verantwoordelijkheid

Dat verschuiven in jezelf van negatieve naar positieve gedachten, dat werkt voor iedereen. Het betekent meebewegen, dingen positief omdraaien en het leven loslaten aan iets groter dan jezelf. Als mens neem je echter wel eens de verkeerde afslag in het brein. Blijk ik later om dingen te vermijden juist in de verkeerde draaikolk te zitten. Okay, natuurlijk heeft iedereen last van de zondeval en zelfcontrole-maatregelen zijn niet voor niets bedacht in de wereld van de cognitieve gedragstherapie om het leven een beetje bij te sturen. Zo helpt bij mij een wandeling, doelloos schrijven en mediteren, waarbij het laatste in tijden van slaapnood weer echt de beste techniek blijkt. Toch vindt mijn man dat ik ook wat anders moet doen om aan de vele prikkels te ontsnappen. Ofwel, weg van dat gesnurk van hem.
“Het is maar tijdelijk. Het komt goed lieverd. Straks liggen we gewoon weer bij elkaar.”
Sander is zorgzaam en hoopvol tegelijk. Hij stelt voor om zijn matras naar de ander kamer te slepen. Hij ziet mij immers verzuipen en helpt.
“Zal ik bij jou komen liggen?” zegt mijn oudste zoon dan. Waarop Sander zijn kussen pakt en dezelfde nacht Tims zolderkamer in duikt.
Het helpt zeker. Vooral wanneer ik na nog een wisseltruc zelf op zolder beland. De stilte daar doet mij goed. Ik kan mij volledig afsluiten en mijn mannen slapen beneden prima. Tim raakt niet verstoord door zijn brommende vader en Sem ligt prinsheerlijk in zijn eigen bed. Een familie functioneert beter als je de liefde bewaakt en het is mooi om te zien hoe de anderen dit voor mij doen.

Ik weet dat God mooie dingen met tragediën kan doen.

Goud

Bijdragen aan anderen, betekent namelijk ook laten bijdragen aan jezelf. Zeker wanneer je in zo’n fase belandt waarbij je geconfronteerd wordt met de rekbaarheid van het geven. Het is goed om te investeren in gezonde relaties en daar hoort ook begrenzing en liefdevol vermanen bij. Met beperkte kennis ben ik namelijk in die put gekomen. Ik kan dus wel wat Goddelijke leiding en steun van anderen gebruiken. Nu is het inmiddels Juni en een half jaar in die benauwde put zitten, duurt mij soms wat lang. Misschien ken je zo’n seizoen waarin de enige optie is om gewoon te blijven zitten en aan je te laten bijschaven en -poetsen. O ja, en omhoog kijken. Daar is de uitgang, daar is het licht. Het goud zit in ons en ik geloof dat God tijdens ieder proces niets van waarde verloren wil laten gaan. Goud wordt verhit, smelt en onzuiverheden worden verbrand. Lekker blijven zitten dus en aan mijzelf laten bijdragen, want ik weet dat God mooie dingen met tragediën kan doen.

Correctie

Ik stel mijn waarden daarom de rest van het jaar een beetje bij. Slapen doe ik graag, maar dan wel om overdag alert te zijn en grenzen te bewaken. Niet te veel negatieve prikkels binnenlaten en mij overal verantwoordelijk voor voelen, omdat ik denk dat het hoort of iemand dat verwacht. Schud mij maar wakker wanneer ik lig te slapen en dingen doe die niet goed voor mij zijn en gun mij ook rust als ik wankel. O ja, en als je mij dan in liefde vermaant, check dan wel of je het echt voor mij doet en niet alleen voor jezelf. Misschien lig jij wel net zo te tukken als ik. Een ding weet ik zeker, wil ik het komende half jaar minder wakker liggen dan verdwijn ik letterlijk en figuurlijk sneller naar boven!

6 comments on Hé, word eens wakker!

 • Naomi

  Slecht slapen is echt horror. Toch levert het mij soms ook wel eens inzichten op die ik anders had moeten missen. Ik hoop voor je dat je snel weer heerlijk gaat slapen, nacht na nacht.

  • Linda Klinkenberg (author)

   Klopt helemaal! Wanneer je het zo kan zien, gebruik je de stille momenten in de nacht om dicht bij God en jezelf te komen. Dank je wel voor je reacties hier.

 • Derk van Dorth

  Het helpt echt om daar samen voor te bidden voor je gaat slapen, naast je voorbede voor anderen en elkaar

  • Linda Klinkenberg (author)

   Dank je wel! Ook dat ben ik soms kwijt… Samen bidden is key en vind ik zo fijn.

 • Rien van der Meer

  Je gaat vooruit Linda. Zo relaxed je er over schrijft geeft aan dat je “het probleem” zelf goed begrijpt. Daar begint verbetering altijd mee. En zolang je van bed wisselt en niet van partner maak ik me geen al teveel zorgen. Wel zorgen over jou slaapprobleem. Dus ga vooral naar zolder als je daar je rust en slaap vindt.

  • Linda Klinkenberg (author)

   Ha lieve pa, geen zorgen hoor! En zeker geen andere bedpartners haha. De blog ging over eind vorig jaar en begin dit jaar…. ik slaap inmiddels als een🌹je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *