En de winnaar is?

Ik schrijf vaker over topsporters en winnaarsmentaliteit. Zo typ ik deze blog terwijl mijn man naar het Nederlands voetbalelftal kijkt. De man die ik ook op het sportveld heb ontmoet en mijn held is in en buiten het veld. Ik hou van sport, maar het lukt mij deze zaterdagavond niet om anderhalf uur naar een groen grasveld te staren. Op de achtergrond hoor ik de verslaggever en ik denk terug aan donderdagavond, toen de Televisier-Ring voor het best beoordeelde televisie-programma door Olympisch Kampioen Maarten van der Weijden werd uitgereikt. Vijf miljoen haalde deze topsporter op voor kankeronderzoek met zijn talent als zwemmer. De finish van de elfsteden-zwemtocht haalde hij misschien niet, maar het doel waarvoor hij zwom werd ruimschoots gehaald. Inzet wordt altijd beloond en nooit is iets voor niets geweest. Daar geloof ik in. Vooral als het ten goede wordt gebruikt. En, zo wordt ook de inzet van presentator Beau van Erven deze avond beloond. Met zijn persoonlijke en liefdevolle televisie raakt hij harten en komt hij als ringwinnaar uit de bus.

Succesformules

In deze documentaireserie waarin Beau instellingen in Nederland bezoekt waar je normaal niet zomaar binnenkomt, wordt kwetsbare televisie getoond. Gestemd heb ik niet, maar ook mijn voorkeur ging naar Beau en zijn ‘five days inside’. Als hij na de felicitaties van Maarten zijn speech begint, begrijp ik weer waarom. Het eerste dat Beau duidelijk maakt, is dat je niet iets bijzonders kan maken zonder de ander. Of het nu gaat om goede televisie, vriendschappen, sporten, het huwelijk of wat dan ook… Ik ben het ermee eens. Je kan niet succesvol zijn zonder de inzet van anderen.
Daarnaast vertelt hij dat het programma goed werd ontvangen, omdat hij zich open stelde. Daarmee kwam hij dichtbij mensen. Ik geloof hierin en ik hou ervan. Willen wij een goede relatie, dan moet je jezelf open stellen. Je geeft jezelf niet half, maar helemaal. Het gaat erom dat je kwetsbaar durft te zijn en zonder verborgen agenda probeert te communiceren. Dan kom je echt dichter bij elkaar. Wanneer je elkaar beter begrijpt, zijn de mogelijkheden tot gezamenlijke groei en daaruit voortkomend succes eindeloos. Eigenlijk schetst het zoveel van mijn relaties. Relaties die om deze reden goed werken en ook relaties die door dit gemis en het gebrek aan vertrouwen minder succesvol zijn.

Stiekem verlang ik naar meer van Jezus op tv.

Mijn houvast

Mijn relatie met Jezus is in ieder geval succesvol. Hij kent mijn diepste verlangens en alle schaduwplekjes in mijn hart. Stiekem verlang ik naar meer van Jezus op tv, maar voor nu ben ik blij dat Nederland voor informatieve en liefdevolle televisie stemt waar het draait om persoonlijke verhalen. Zo richtte ik mij twee en een half jaar geleden ook op waargebeurde verhalen. Ik interviewde mensen zoals jij en ik die de wonderen van God hebben ervaren. Deze unieke ervaringen, waarbij God iets wegnam of herstelde wilde ik graag in een boek uitgeven. Zeven uitgevers zeiden echter nee. Op een ring, applaus of wat voor prijs dan ook, hoef ik niet te wachten. Natuurlijk is het niet voor niks geweest, maar ik heb mijzelf wel eens afgevraagd welke succesformule ik miste. Als God voor mij is dan had het toch moeten slagen?
Net als Beau stelde ik mij kwetsbaar op en ook ik kon niet zonder al die lieve mensen die hun hart met mij deelden. Hun verhalen gebruik ik nu voor mijn redactie werk voor de kerk en ander schrijfwerk komt in een boek die hopelijk wel dit jaar uitkomt. Ja, de wonderen zijn de wereld nog niet uit en ik hou jullie op de hoogte. Soms lopen dingen alleen anders dan je ze zelf hebt gepland. Ik vertrouw op het grote plan, maar onthou voor nu even de laatste woorden van Beau tijdens deze uitreiking. Hij gelooft misschien nog niet in een God, maar verwijst stiekem wel naar zijn ervaring in The Passion waar hij enkele jaren terug het paasverhaal aan elkaar praatte.
Beau zegt: ‘Jezus, kom op. We gaan door!’
En dat is het. Meer niet. Ook al bedoelt Beau het natuurlijk in een compleet andere context, ik voel mij weer even een topsporter met succes.
Het succes ligt namelijk in Jezus. Alles loopt zoals het moet lopen en in Hem ben ik meer dan overwinnaar.

4 comments on En de winnaar is?

 • Riet Morren

  Hoi Linda weer geweldig geschreven,je had een mooie inspiratiebron,ik heb het ook gezien en het is waar zonder de ander geen succesverhaal.
  Fijne zondag😊😊❤

 • Rien van der Meer

  ‘Jezus, kom op. We gaan door!’ Die woorden snap ik ook. Maar mijn voorkeur gaat meer uit naar ‘kom op mensen, stel je open en maak er met z’n allen wat van’.
  Ja, dat klink wat alledaags maar is toch eigenlijk de kern waar het om gaat. Vooral dat openstellen waarover jij schrijft spreekt mij heel erg aan. Ik hou er echt van om zoveel mogelijk open en openhartig te zijn. Van elkaar weten wat mensen voelen en beleven is fijn om je daar op af te stemmen. Dat ‘open zijn’ heb jij Linda “van geen vreemde”. Soms krijg ik weleens een schoorvoetend verwijt dat ik TE open ben, zou kunnen, maar ik verander dat toch maar niet. Je bent wie je bent. Dat geld natuurlijk ook voor jou. En jij vindt je kracht om door te gaan op de plaatsen met Jezus en met de mensen die jij fijn vindt. Moet je vooral zo houden. Jouw open karakter is heerlijk om mee te maken. Weer en lekker leesbare blog Linda, ik kijk al weer uit naar de volgende en natuurlijk naar je boek(en). XX Papa

  • Linda Klinkenberg (author)

   Dank je wel pap! Al klink je erg optimistisch… ‘boeken’ haha.
   ‘De kracht om door te gaan op de plaatsen met Jezus en met de mensen die jij fijn vindt.’ Mooie zin! Tijd voor een gast-blog van jou 🙂 ❤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *