En, bedankt!

Wil jij naast jouw vele dagelijkse schietgebedjes echt een goede vibe ervaren, doe dan alsjeblieft een ‘dank je wel’. Alles verandert wanneer je dankbaarheid toont. Dankbaarheid is een krachtige emotie en het heeft meetbare positieve effecten op verschillende systemen en hormonen in het lichaam. Jouw stress en bloeddruk daalt en je slaapt beter. Het is een goddelijk principe en voor mij de oplossing wanneer ik thuis weer eens gefrustreerd rond loop en in de moederlijke valkuil stap van verwachtingen. Al kom ik daar vaak in mijn avondgebed pas achter.

“Let gratitude be the pillow upon which you kneel to say your nightly prayer.” – Maya Angelou

Danken werkt

Natuurlijk kan een zak paaseitjes of een rondje door de Zara ook een tijdelijk dipje wegnemen. Ik ben erg dankbaar dat mijn pinpas het nog doet. Toch kan ik niet zonder een dagelijks en dankbaar gesprek met de Heer. Of zoals Maya Angelou zei: “let gratitude be the pillow upon which you kneel to say your nightly prayer.”
God belooft mij rivieren met honing en melk en ik beloof Hem plechtig om iedere dag mijn dankbaarheid te tonen. Dankbaarheid zorgt ervoor dat je motivatie vindt om doelen te behalen. Wat overigens ook een goede tip blijkt te zijn voor leiders, managers en ouders onder ons. Jouw teamleden, werknemers en kinderen zetten met vreugde hun dag voort wanneer je hun betekenis geeft. Bedank ze!
Ik voeg daarom meteen daad bij het woord. Na een opvoed-uitprobeersel waarbij ik de laatste weken boetes uitdeel aan mijn kinderen wanneer zij de rommel niet achter hun kont opruimen, is het hoog tijd om ze te bedanken.
Dus bij deze: “lieve Tim en Sem. Bedankt hoor! Super bedankt, dat ik deze week geen tandpasta spoor in de badkamer heb ontdekt. Een diepe buiging dat de toiletpot er beter uitziet en het beddengoed dagelijks rechtgetrokken wordt. Deze week slechts 4 euro boete. Echt, respect! Het gaat steeds beter. Wanneer jullie ooit nog het inzicht krijgen dat lezen bijdraagt aan jullie verstand, dan hoop ik dat een blog van mij ook eens tot dat leesvoer behoort. Het is namelijk echt wijs om die christelijke adviezen als dankbaarheid aan te nemen. Ondanks dat moet ik zeggen, jullie beginnen het door te krijgen! Reuze bedankt dat jullie ondanks de boetes niet echt mopperen en leren om naar andermans behoeften te luisteren. Bij deze zet ik een streep door deze wekelijkse boete. Wie weet gaat het nu nog beter. Mijn stressgedachten zijn in elk geval even weg, dus dank-jullie-wel.”

Tip

Als lezer geef ik je nog een andere self-help methode. Ik moet namelijk ineens weer denken aan een ‘dankjewel-pot’ die hier eerder op de keukentafel heeft gestaan. Iedere dag schrijf je op een briefje waar je dankbaar voor bent en stopt dit in de pot. Het maakt je bewust, stemt je af op de goede dingen en het verbindt wanneer je dit deelt met elkaar. Een leuk idee om met het gezin te doen. Bij ons werkte het. Nou ja, vooral bij mij. Ik was namelijk de enige die wat in die pot stopte.
Misschien zet ik de glazen pot nog een keer neer. Ze zijn immers ouder en wijzer. Daar ben ik dankbaar voor en ik schrijf dit meteen even op een briefje, voordat ik het vergeten ben. Ondertussen vraag ik mij af wat de jongens zullen opschrijven. Al verwacht ik eerder een boodschappenlijstje met chips, noedels en donuts of een briefje met “dank je wel dat jij de aankomende week ons bed weer opmaakt”. En, bedankt!

2 comments on En, bedankt!

 • Rien van der Meer

  DANK JE WEL LINDA voor je leuke en ‘echte’ blog. Ik hoor je nu denken “graag gedaan Pa”. Ach ja, dat doen wij gewoon. Maar als je 17 en 18 ben doe je dat wat minder. Het zijn net ‘gewone kinderen’ die jij heb. En briefje schrijven voor de dank je wel pot ?? Probeer is of het via telefoon gebruiken beter lukt , mogelijk meer succes.

  • Linda Klinkenberg (author)

   En, bedankt pa! ☺️
   Lang leve de app voor dankwoordjes, herinneringen, grapjes en betaalverzoekjes. 👍🏼

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *