Een hit!

“Here we go. On this rollercoaster life, we know.”
Het liedje van Danny Vera kwam een maand geleden als grote verrassing in de Top 2000 op een vierde plek binnen. Dit heerlijke country-achtig deuntje voegt iets toe aan de cynische kroegsetting van Veronica Inside. Smaak is persoonlijk. Zo wordt de humor van voetbalanalist Johan Derksen in datzelfde programma door velen niet gewaardeerd. Hier thuis lacht men vaak om de zelfspot en satirische voetbalhumor. Waar het door komt, weet ik niet. Maar, zowel het programma als hun huisartiest blijken dus een hit. 

Formule

Een succesvol muziekstuk, zoals Rollercoaster, treft harten. Het nummer gaat over het alledaagse leven, zoals het is. Soms heftig, soms vreugdevol. Net als in het Bijbelboek Psalmen geeft het uitdrukking aan liefde, verdriet en thuiskomen. In ons leven, maar ook in ons geloof, kennen we tijden van geestelijke hoogten en tijden van diepten. Ik leer altijd veel van de Psalmen. Wat mij ook bezighoudt, ik mag het voor God neerleggen.
Rollercoaster gaat niet over God. Maar, in veel liedjes over het leven of de Liefde kan ik wel een verwijzing maken. Zo haalt de band U2 veel inspiratie uit het christelijk geloof. Neem het nummer 40, gebaseerd op Psalm 40
Ik denk dat het psychologisch werkt en een hit formule te maken heeft met tekst waarin je jezelf herkent, de melodie die raakt en de herhaling van de woorden die makkelijk zijn om te onthouden. Waarbij ik meteen aan mijn eigen teksten denk, die ik dus klaarblijkelijk kan beïnvloeden om er een hit van te maken.

Herhaling

Wanneer het succes in de herkenning en herhaling zit, dan begrijpen jullie dat ik in iedere blog naar mijn liefdevolle God verwijs en mijn Redder Jezus Christus. Daarnaast blijkt ‘saai’ tegenwoordig de nieuwste trend, dus ik hou gewoon iedere keer weer hetzelfde praatje, waarbij ik iemand aanraad eens te bidden. Of mijn goddelijk geklets aanslaat bij mijn lezers, heeft natuurlijk met persoonlijke eigenschappen te maken. Net als muziek doet tekst iets met mensen. Wanneer je niet gelooft, herken je het waarschijnlijk niet. Waarbij ik stiekem hoopte een hit te worden voor ongelovigen, denk ik nu meer gelovige lezers te hebben in een bepaalde leeftijdscategorie. Ze vinden wellicht herkenning in de struggles van het leven. Ondanks en juist met hun geloof. 

Keuze

Sommige lezers raken namelijk geïrriteerd door mijn woorden. Plaatsen mij in een hokje, omdat ze het niet begrijpen of daar oneens mee zijn. Het ontvolgen op Social Media en ontwijken in het dagelijks leven is een gevolg van mijn keuze. Het is wat het is. Dat is de impact om over een onderwerp als geloof te blijven spreken en zelf geen heilig boontje te zijn. Waarbij ik na een eerste innerlijke gevoel van afwijzing mijzelf geruststel dat het niets over mij zegt als iemand van slag raakt door mijn geloofsovertuiging. Ik word vooral uitgedaagd goede keuzes te blijven maken en te groeien in naastenliefde.

Liefde geeft een keuze, anders was het geen liefde.

Maar goed, mijn blogs. Een grote hit? Dat verwacht ik niet. Tot nu toe typ ik maar wat en ik heb daar eindelijk vrede mee. Een uitgever heb ik niet, prijzen worden niet gewonnen en teksten niet geplaatst. Ik heb zelfs geen idee wat het aantal hits is op een blog. Dus, een succesnummer? Nee.
Al sta ik er wel voor open, mocht je interesse hebben om mijn schrijftalent in te zetten. Tot nu toe heeft God aangegeven te schrijven en doe ik simpelweg wat er wordt gevraagd. Meer niet. Al heb ik geen idee wat er aan de andere kant gebeurt. De omgeving waar de lezer zit en het moment waarop woorden geschreven worden.
Zondag sprak mijn Pastora in de kerk: “liefde geeft een keuze, anders was het geen liefde.” Dat raakte mij, diep. En, in alles wat ik doe, probeer ik dat voor ogen te houden. Een lezer is vrij om te worden geraakt en het aan te nemen of niet. Net als bij een filmhit, een prachtige roman of een mooi kunstwerk, bedenk je dit niet van te voren. Zelfs niet bij het grootste succesnummer als Jezus!

4 comments on Een hit!

 • Geertje

  Weer een prachtige blog Linda! Love it!
  Lekker blijven schrijven. Ik geniet van je verhalen.

  • Linda Klinkenberg (author)

   Dank je wel! Voor het blijven volgen, lezen en een reactie, zelfs op vakantie!😃
   Jij past in mijn doelgroep 🤣
   Geniet van jouw rust en mooi Afrika! ❤️

 • Naomi

  Heel mooi! En een beetje herkenbaar. Het ‘verliezen van volgers’ heeft me ook in het begin weerhouden van schrijven over God en geloof. Maar toch doe ik het. Het gaat namelijk niet om die volgers. Het gaat om Wie ik volg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *