De wereld draait niet door

Hoe houden wij ons staande en hoe draait het leven door in deze maanden van Corona Crisis? Ik heb gemerkt dat iedereen wat anders doet. Het besef is geland, dat we fysieke afstand van elkaar dienen te houden en de media geeft ons gelukkig naast zware kost ook de boodschap stil te staan. Bij elkaar en misschien ook wel bij jezelf. 

Het klinkt misschien gek, maar ook lijden verbindt.

Stilstaan

De een ervaart meer rust dan de ander. Moeders krijgen dubbele taken, waarbij een zelfstandiger weer opdrachten mist. Deze pandemie heeft grote gevolgen onder de armen. Het raakt mensen die eenzaam zijn of elkaar juist niet goed kunnen verdragen. Sommigen raken in opstand. Vinden het nu lang genoeg duren. Elkaar moed in praten, hoop en begrip houden, is wat we doen om mentaal niet door te draaien. Het is namelijk nog niet voorbij.
Ik mag mij gelukkig prijzen in oudere jongens die zelf hun schoolwerk onder controle hebben en speel alleen sportjuffrouw. Mijn tuin is namelijk omgetoverd tot een fitness centrum, waar ik op mijn vrije dagen mijn ingedutte spieren wakker schud en mijn jongens hun conditie op peil houden voor hopelijk een nieuw handbal-seizoen. Hulp heb ik nog niet nodig. Ik heb mij voornamelijk aan de levensstijl van mijn kinderen aangepast. Mijn mobiel-gebruik neemt fors toe. Naast livestream kooktips en kerkdiensten, ben ik verslaafd aan podcasts tijdens mijn wandelingen en volg ik het nieuws en positieve feed op Instagram. Het is mooi hoe creatief Nederlanders met deze situatie omgaan en werkoverleg, therapieën en familiebijeenkomsten via Zoom organiseren. Beeldbellen met opa en oma is ineens een optie en op mijn werk in het zorghuis zie ik vele attente buurtbewoners. We hebben nog nooit zoveel spandoeken, tekeningen, lieve kaartjes en boeketten ontvangen. Elkaar steunen is nodig. Het klinkt misschien gek, maar ook lijden verbindt.

Pasen

Zo gaat het paasverhaal ook over het lijden. Vandaag, op Goede Vrijdag, herdenken wij de lijdensweg van Jezus en met Pasen de wederopstanding van Jezus Christus. Net als de lente na een dorre winter, laat Jezus ons het nieuwe leven zien. Zijn lijden is het mooiste liefdesverhaal, omdat Hij al ons lijden droeg. Ik hou mij vast aan een nieuwe werkelijkheid waar liefde regeert en bid dat meer mensen Gods liefde in deze bizarre tijd mogen ervaren en het virus onder controle wordt gebracht. Pasen, voor velen nu anders dit jaar, herinnert mij aan mijn hulplijn van boven. Vanavond vier ik avondmaal met wijn en brood, alleen via een online Goede Vrijdag dienst. En een gezellige paas-brunch met mijn schoonfamilie is niet mogelijk, maar met Zoom maken we er wat van.  

Twijfels uiten is normaal en wat mij betreft juist het stevige monnikenwerk.

Als je gelooft, betekent het niet dat je nooit twijfelt of lijdt. Voor mij is God de hoop in alle tijden, maar er zijn vast mensen die twijfelen over de wereld en over God. Twijfels uiten is normaal en wat mij betreft juist het stevige monnikenwerk. Ik leg ze dan ook graag voor Jezus voeten neer, want van die dertig duizend keuzes op een dag die je als mens krijgt te verstouwen, kiezen we vaak genoeg de verkeerde. En, voor je het weet, wordt dat een heel lijdensverhaal. Dan moet er toch iets zijn dat het lijden overstijgt? Iemand die dat begrijpt? Een geest van vrede die voor jou zorgt en jouw geloof en levensweg ontwikkelt?

Moeite

Ik probeer deze tijd daarom maar te gebruiken om stil te staan en de goede kant in beweging te laten komen. Hoeveel moeite dat ook kost. Sommige dingen kunnen namelijk echt anders in mijn leven. Waarbij ik daarnaast vooral hoop dat alle mensen de moeite blijven nemen om meer mildheid naar elkaar te laten groeien. Iedereen wordt namelijk ergens persoonlijk getroffen in deze maanden. Ik bid dat we elkaar straks blijven herinneren de zorg voor elkaar en onze planeet. Daarvoor is stilstaan nodig. God hield zelf ook niet voor niets een rustdag. Die rust kost niets en is door God heilig verklaard. In de stilte kan je dat luikje in je hart openen zodat God naar binnen kan komen. Het is het hoogste goed, waarbij God gestalte geeft door ons. Laten we daar deze Paasdagen eens voor gebruiken. Wil je liever bezig blijven? Ook goed, maar zorg goed voor jouw naasten en jezelf. Zalig Pasen!

2 comments on De wereld draait niet door

  • Naomi

    Ik vind het echt zo’n ‘gekke’ tijd. Er is inderdaad veel eenzaamheid, maar tegelijkertijd zie je meer dan ooit verbinding en hoe mensen elkaar nodig hebben. Mooie lijn naar de Bijbel!
    Ik wens je prachtige Paasdagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *