De overwinning

Na het eten van een hotdog, loopt Kees opnieuw de tribune op met twee bier in zijn hand. Hij lacht. Samen met vijftienduizend anderen verheugt hij zich op een goede pot voetbal. Bij iedere thuiswedstrijd ziet hij zijn zoon en dat wil hij graag zo houden. Kees werkt hard en Daan deelt zijn hart bij zijn moeder. Zo is hij tevreden.

Samen

De herinneringen aan Ajax lopen ver terug. Toen zijn zoon Daan ook nog voetbalde. Hij stopte als tiener ineens. Waarom, dat weet Kees eigenlijk niet. Hun levensbeschouwing wordt via Ajax naar voren gebracht en hun observaties blijken soms anders, maar altijd interessant.  
‘Ik heb het gevoel dat er iets verrassends gaat gebeuren.’
Kees reikt het glas aan en wacht op de mening van zijn zoon. De kraag is inmiddels wat geslonken.
  ‘Ik hou het bij twee biertjes hoor pa en rij wel terug.’ Daan kijkt vriendelijk.
  ‘Gisteren heb ik namelijk ook al wat gedronken.’
‘Lekker wezen stappen jongen?’
De vraag is meer een mededeling en Kees draait zich om. Hij houdt zijn biertje in de lucht en lacht naar een vaste voetbalkameraad die twee rijen achter hem zit.
‘Op de overwinning!’
Daan doet maar hetzelfde en zo proosten ze op de simpele dingen in het leven. De meest gevoelige laten ze achterwege. Waarschijnlijk bang voor veroordeling en dan verlies je altijd. 

Kampioen

Rood en wit worden kampioen. Dat is ieder seizoen het doel van de supporters hier. Daan heeft op persoonlijk vlak een ander doel. Hij heeft zichzelf aanvaard en begint te leven, bij de wetenschap dat God alle mensen lief heeft. Niemand uitgesloten. Onze voorliefde voor het oordelen over anderen gaat namelijk ver terug. Dagelijks uiten mensen hun mening over alles wat hen niet aanstaat. Of het nu om iemands club, cultuur, God, huidskleur, uiterlijk, gewoonten of voorkeuren gaat. 
‘Jezus, waarom zit hij op de bank?’
‘Oh, sorry.”
 ‘Wat?’ zegt Daan.
‘Ik zei, Jezus.”
 ‘Mooi pa.’ Hij lacht.
 ‘Die naam wil ik wel vaker uit jouw mond horen. En, trouwens. Jouw verrassende voorspelling klopte.’
Kees glimlacht. ‘Zeg dat maar niet tegen je moeder. Die denkt dat zij het altijd beter weet.’
De humor bindt en zo kiezen de mannen ervoor om de vrede in het hart te laten beheersen.

Ieder heeft genoeg aan zijn eigen zonden die rechtgezet mogen worden. Dat is al een levenslang proces.

Winst

Zodra Ajax na tien minuten door de invaller al een eerste doelpunt scoort, pakt Daan de schouders van zijn pa vast. Knuffelende mannen zijn tegenwoordig geoorloofd. Zeker wanneer het om het halen van succes gaat. De tijd verandert. God zal op de juiste tijd wegnemen wat weg genomen moet worden en ons op de juiste tijd inzetten waar nodig. Wij hoeven slechts te luisteren en zo nodig te gehoorzamen.
Wat God voornamelijk aan Daan heeft laten zien is elkaar lief te hebben en te kijken naar de balk in onze eigen ogen. Jezus waarschuwt ons namelijk om andere mensen niet op een hypocriete manier te beoordelen. Ieder heeft genoeg aan zijn eigen zonden die rechtgezet mogen worden. Dat is al een levenslang proces. In de loop van de jaren heeft Daan geleerd de diepte van de schoonheid van zijn pa te waarderen.

Vooruit

GOOOAAAL!’
Het hele vak juicht na het zien van perfect samenspel. De spits hield letterlijk zijn kop erbij en de keeper was kansloos. De keeper treurt en kijkt naar de hemel. De spits van Ajax slaat een kruisje op zijn borst. Geloven zij beiden?
Daan vraagt zich af welk gebed is verhoord. Ach, w
isten we overal maar een antwoord op. Daan gelooft dat zolang we voor God kiezen, genade en geluk ons volgen. Wie of wat je ook doet, God helpt je vooruit. Dat heeft niks te maken met winnen, hoe mooi sport ook is. Het gaat om hoe wij omgaan met tegenslagen en samen knokken voor, in plaats van met, elkaar. Gaan voor een groter doel. Dat heeft God in ons geplant, dus daar weet ieder mens iets van af.